Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι οι Custom ROMs

Οι Custom ROMs είναι παραλλαγές της επίσημης ROM του κατασκευαστή η του AOSP και κατασκευάζονται από την κοινότητα..Η ROM είναι το λειτουργικό του κινητού και περιέχει τον Kernel,τις εφαρμογές,τους Drivers κτλ.Οι διαφορές μιας επίσημης ROM από μία Custom ROM είναι πολλές και θα τις μία προς μία παρακάτω.Οι Custom ROMs μπορούν να βρεθούν σε Site όπως το πολύ γνωστό xda-developers.com ή στο modaco.com.Υπάρχουν ROM που στοχεύουν είτε στην ομορφιά είτε στις επιδόσεις αλλά για πολλές συσκευές υπάρχουν ROM που βασίζονται στην επίσημη ROM και απλά έχει αφαιρεθεί η σαβούρα ( Bloatware ) που έχει βάλει μέσα ο κατασκευαστής για να το κάνει
                                                          ξεχωριστό.




Πάμε λοιπόν να δούμε τις 3 καλύτερες Custom ROM που υπάρχουν αυτή την στιγμή.


CyanogenMod:

Λίγα Λόγια
Η CyanogenMod είναι μία ROM βασισμένη στο AOSP (Android Open Source Project).Οι ROMs του AOSP είναι αυτές που φοράνε τα κινητά της Google,τα Nexus ( HTC Nexus One,Samsung Nexus S,Samsung Galaxy Nexus,LG Nexus 4 ) .Οπότε μιλάμε για καθαρό Android χωρίς καθόλου Bloatware.Οι ROM όμως της CyanogenMod εκτός από το καθαρό Android μας προσφέρει και αύξηση επιδόσεων είτε με Overclock ( Υπερχρονισμός ) είτε με βελτιώσεις συστήματος ( π.χ. Build.prop Tweaks ).Επίσης η CM7 έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις για να κάνει κάποιος το κινητό του όπως ακριβώς το θέλει.Τέλος ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι και τα θέματα τα οποία δεν υποστηρίζονται σε καμία Android συσκευή επισήμως.

Εκδόσεις
CyanogenMod 6 = Froyo 2.2
CyanogenMod 7 = Gingerbread 2.3
CyanogenMod 8 = Honeycomb 3.0 (Δεν βγήκε ποτέ μιας και η Google δεν έδωσε τον κώδικα)
CyanogenMod 9 = Ice Cream Sandwich 4.0
CyanogenMod 10 = Jelly Bean 4.1
CyanogenMod 10.1 = Jelly Bean 4.2

CyanogenMod Official Site


MIUI:

Λίγα Λόγια
Η MIUI είναι μία ROM που στοχεύει στην εμφάνιση μιας και για αυτήν υπάρχουν πάρα πολλά θέματα ώστε να φέρετε το κινητό στα μέτρα σας.Στην MIUI ένα θέμα μπορεί να αλλάξει τα πάντα.Από Bootanimation μέχρι και στυλ ξεκλειδώματος.Το περίεργο είναι αν και η MIUI δεν στοχεύει στις επιδόσεις έχει τύχει πολλές φορές να είναι ψηλότερα στα Benchmark ( κυρίως στο Quadrant ) από την CyanogenMod.

Εκδόσεις
MIUI GB = Gingerbread 2.3
MIUI v4 = Ice Cream Sandwich 4.0
MIUI JB = Jelly Bean 4.1/4.2

MIUI Official Site


AOKP:

Λίγα Λόγια
Η AOKP βασίζεται στην CyanogenMod αλλά η διαφορά τους είναι ότι η AOKP πάρα μα πάρα πολλές ρυθμίσεις παραμετροποίησης.Είναι πολύ γρήγορη και χρησιμοποιεί τον Apex Launcher.Επίσης είναι συμβατή σχεδόν με όλα τα θέματα της CyanogenMod ( μόνο CM9 και άνω ).Η AOKP είναι επίσης γνωστή και ως Android Open Kang Project.

Εκδόσεις
AOKP ICS = Ice Cream Sandwich 4.0
AOKP JB = Jelly Bean 4.1/4.2

AOKP Official Site

Αφού είδαμε λοιπόν ποιες είναι οι τρεις καλύτερες Custom ROMs ήρθε η ώρα να δούμε γιατί να αλλάξουμε την επίσημη ROM με μία από την κοινότητα.

Πλεονεκτήματα:


Αναβαθμίζουν την συσκευή μας:
Αν έχουμε μία αρκετά καλή συσκευή που την έχει ξεχάσει η εταιρία της με μία Custom ROM    
μπορούμε να έχουμε την τελευταία έκδοση Android ή έστω μέχρι εκεί που σηκώνει η κάθε
συσκευή


Αυξάνουν τις επιδόσεις:
Μπορεί να έχουμε μία συσκευή που με επίσημη ROM να σέρνεται και με μία ROM να αυξάνει κατακόρυφα τις επιδόσεις.Για παράδειγμα είχα ένα LG Optimus ME P350 το οποίο με επίσημη ROM δεν έπαιζε ούτε Angry Birds και με το που του έβαλα Custom ROM ( για την ακρίβεια CM7 ) έπαιζε άνετα παιχνίδια τύπου Modern Combat,Nova,PES 2012 κτλ.

Είναι παραμετροποιήσημες:
Όπως είδαμε και παραπάνω οι Custom ROM υποστηρίζουν θέματα και επίσης με την AOKP μπορούμε να βάλουμε πράγματα όπως τα Navigation On Screen Button που γνωρίσαμε στο Galaxy Nexus.

Δεν έχουν Bloatware:
Όλες οι επίσημες λίγο πολύ έχουν Bloatware.Εταιρίες όπως η Sony γεμίζει τα κινητά με άχρηστες εφαρμογές μόνο και μόνο για να το κάνει ξεχωριστό.Για αυτό οι Custom ROMs δεν έχουν καθόλου εφαρμογές εκτός από τις βασικές ( Κάμερα,Ρυθμίσεις,Ημερολόγιο κτλ ).


Μειονεκτήματα:

Χάνουμε την εγγύηση:
Η Custom ROM προϋποθέτει Root και Custom Recovery οπότε χάνεται η εγγύηση της συσκευής.Αλλά όμως κατά 99% μπορούμε να επαναφέρουμε την εγγύηση περνώντας μία Stock ROM είτε με Odin (Samsung),είτε με Flashtool (Sony,Sony Ericsson),είτε με το KDZ Updater (LG).Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια.Εάν ξεκλειδώσουμε τον Bootloader με τον επίσημο τρόπο της κάθε εταιρίας αναγκαστικά δίνουμε το IMEI οπότε η εγγύηση έχει χαθεί.

Σταθερότητα και προβλήματα: 
Οι Custom ROM φτιάχνονται από ερασιτέχνες οπότε είναι λογικό να υπάρχουν κάποια λάθη.Το θέμα είναι ότι πολλές φορές δεν γίνονται να λυθούν αυτά τα λάθη είτε γιατί κάποιες εταιρίeς δεν δίνουν κάποια Drivers που απαιτούνται ( όπως η Qualcomm ) είτε γιατί δεν υποστηρίζονται από το Hardware του κινητού.


Είδαμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των Custom ROM οπότε το αν θα αλλάξετε η όχι την επίσημη ROM  είναι αποκλειστικά δικό σας θέμα.Στο μέλλον θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε την δικιά μας Custom ROM είτε είστε αρχάριοι ( Dsixda Kitchen,Apk Tool ) είτε είστε προχωρημένοι ( γράψιμο κώδικα,Compile ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου